Muscate cu probleme, ce e de facut?

Muscata (Pelargonium sp.) este una din cele mai raspandite plante ornamentale de la noi. Desi este rezistenta la boli si daunatori, muscata poate fi atacata de cateva bacterii si ciuperci. Ele produc boli numite generic bacterioze sau micoze, boli dintre care unele se pot trata.

Pentru a aplica insa tratamentul corect, trebuie identificate corect boala si cauza ei (agentul patogen).

Cum pot fi identificate bolile muscatei

Aspectul exterior este deosebit de important cand punem un diagnostic. In cazul muscatelor, sunt boli ale caror simptome sunt vizibile pe frunze, si boli ale caror simptome sunt vizibile pe tulpini si radacini.

Pe frunze observam puf cenusiu. Boala se numeste "Putregaiul cenusiu" si este produs de ciuperca Botrytis cinerea. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete brune care se intind incepand de la margine. Pe tesutul distrus apare o pudra cenusie.
Atacurile de Botrytis sunt frecvente in conditii cu temperaturi mai scazute (15 - 20 grade C) si umede, pe plante care sunt slabite sau etiolate de catre conditiile de luminozitate insuficiente. Combatere: stropire cu zeama bordeleza 1%, Dithane M45 0,2%, Captan 50 WP 0,2%

Botryts cinerea
Botrytis cinerea


Pe frunze observam pete de diferite forme, ale caror nuante variaza de la galben la brun. Boala se numeste "Putregai bacterian" si este produsa de bacteria Xanthomonas pelargonii. Combatere: imposibila. Se recomanda indepartarea si distrugerea de urgenta a plantelor afectate

Xanthomonas pelargonii
Xanthomonas pelargonii


Tulpina se innegreste si se inmoaie. Boala se numeste "Innegrirea si putrezirea butasilor" si este produsa de ciuperca Pythium de baryanum. Boala apare la butasii nou plantati, la 7-10 zile de la plantare. Innegrirea porneste de la baza si se propaga rapid spre partea superioara. Frunzele se usuca si cad. Combatere: Mycodifol, Merpafol. Se recomanda evitarea excesului de apa si utilizarea unui pamant usor, bine drenat.

Pythium de baryanum
Pythium

Tumori de diferite dimensiuni. In regiunea coletului se formeaza tumori de diferite marimi si consistente. Boala este provocata de Agrobacterium tumefaciens si se numeste "cancer bacterian". Boala este favorizata de udarile cu apa rece. Combatere: imposibila. Se recomanda indepartarea si distrugerea de urgenta a plantelor afectate.

Agrobacterium tumefaciens
Agrobacterium tumefaciens