Tomatele
Cresterea propriilor tomate din seminte va permite sa alegeti soiul dorit dintr-o gama larga de varietati. Incepeti semanatul cu 6-7 saptamani inaintea datei la care planuiti sa le transplantati. Daca doriti sa incepeti mai devreme vor deveni inalte excesiv fara multe frunze si fusiforme.
De asemenea putem folosi pastile de turba astfel ca radacinile sa fie deranjate cat mai putin posibil in momentul transplantarii.
Semintele trebuie sa fie mentinute umede, dar nu baltite si cat mai bine insorite.
Alegerea varietatilor/soiurilor
Daca in trecut ati avut probleme cu diverse boli la tomate incercati sa cresteti soiuri rezistente la boli. Cel mai bine este sa experimentati cateva soiuri pentru a-l alege pe cel care va place mai mult.
Cele mai multe soiuri sunt fie soiuri cu crestere limitata sau soiuri cu crestere continua. Soiurile cu crestere limitata cresc pana la o anumita inaltime dupa care se opresc. Ele vor inflori si vor face toate fructele intr-o perioada de timp relativ scurta, ceea ce poate constitui un avantaj daca doriti o recolta mare pentru conserve.
Soiurile cu crestere continua cresc, infloresc si fructifica o perioada mai mare de timp. Daca doriti sa consumati tomate proaspete pentru o perioada mai lunga de timp alegeti un astfel de soi.
In cazul in care va cumparati rasadurile, alegeti-le pe acelea care au tulpinile drepte si viguroase si sunt de marimea unui creion. Vor trebui sa aiba fiecare intre 4-6 frunze si sa nu aiba flori. De asemenea verificati cu grija daca sunt semne boala sau insecte.
In cazul in care doriti sa pastrati seminte pentru recolta de anul viitor alegeti din recolta curenta fructe sanatoase cu seminte, seminte ce vor produce tomate asemanatoare cu planta mama.
Locatia
Alegeti un loc insorit complet. Tomatele vor tolera putina umbra, dar veti avea o recolta mai mica. Sunt necesare un drenaj bun si o protectie impotriva vanturilor puternice. Pregatiti paturi cu gunoi de grajd si compost in special daca solul este lutos sau nisipos. Tomatele cresc cel mai bine intr-un sol usor acid cu un pH cuprins intre 6.2 si 6.8.
Transplantarea
Fortificati plantele inainte de a le planta. Fiecare planta va avea nevoie de circa 90 cm patrati de spatiu in cazul in care vor fi sustinute pe araci. Daca solul nu este bine drenat, asezati planta pe un mic damb la 10-15 centimetri deasupra nivelului solului. Daca solul este secetos, amplasati plantele intr-o depresiune astfel ca apa sa se poata colecta in jurul radacinii.
Udati bine inaintea transplantarii si asezati-le in pamant cu circa 5 centimetri mai adanc fata de cum au fost in rasadnite. Daca folositi pastile de turba desfaceti usor invelisul astfel ca radacinile sa se poata dezvolta usor. Dupa plantare, indepartati 2-3 frunze in partea de jos a plantei. Udati bine apoi reveniti si udati-le din nou pe cele care sunt ofilite. Un strat dens de mulci va ajuta solul sa retina apa, dar daca este prea devreme facut veti face ca solul sa se incalzeasca. Pe masura ce plantele cresc, udati-le ori de cate ori par ofilite. Udati-le bine pentru a preveni formarea de radacini putin adanci.
Daca rasadul este inalt si rar in momentul plantarii va trebui folosita metoda plantarii in sant. Pentru a transplanta planta in sant, sapati un sant orizontal in locul unei gropi pentru fiecare planta. Apoi, indepartati toate frunzele de pe planta cu exceptia celor din varful de crestere (4-5 frunze). Intindeti apoi planta pe orizontala in sant si acoperiti sistemul radicular si tulpina goala pana la panasul de frunze ramas cu 10-12 centimetri de pamant. Batatoriti pamantul deasupra plantei si asigurati-va sa nu presati solul prea puternic in jurul tulpinii in locul unde acesta iese din pamant si nici ca tulpina sa se rupa in urma batatoririi.
Tomatele pot fi crescute in recipiente mari, ciubere, iar unele varietati cu fructe mici pot sa creasca chiar in cosuri suspendate. Folositi un amestec de plantare steril si alegeti un recipient cu drenaj bun. In cazul tomatelor crescute in recipiente acordati o atentie speciala apei si necesarului de ingrasaminte.