Navalnicul (Phyllytis scolopendrium)

PHYLLITIS SCOLOPENDRIUMAsplenium scolopendrium sau Phyllitis scolopendrium este o feriga din genul Asplenium. Specia, impreuna cu ruda sa apropiata, Asplenium sagittatum, sunt uneori incadrate intr-un gen izolat, si anume: Phyllitis. Este foarte raspandita in Europa, in timp ce in America de Nord planta este rar intalnita, ocupand zone retrase si prezentandu-se sub forma unei varietati specifice acestor zone: A. scolopendrium var. americanum. Diferentele morfologice dintre aceaste plante si cele europene sunt, insa, minore. Astfel, varietatea nord-americana prezinta patru seturi haploide de cromozomi (este tetraploida), in timp ce specia europeana are un numar dublu de cromozomi (este diplida). O alta varietate a plantei creste in sudul Mexicului si in Spania - A. scolopendrium var. lindenii.

In tara noastra, i se mai spune si navalnic, limba cerbului, limba vecinei, limbarita sau odolan si este asociata cu Dragobetele, conform legendei Navalnicul fiind planta in care acesta s-a metamorfozat.

Este singura feriga de la noi care are limbul frunzei intreg. Frunzele persistente ale plantei sunt petiolate, au limbul lat-lanceolat, intreg si uneori ondulat, usor cordat;  au forma alungita si dispuse in rozeta. Acestea iau nastere de pe rizomul subteran si scurt. Pe spatele lor se pot observa sporangii sau sorii, alungiti si dispusi liniar, de o parte si de alta a nervurii mediane.

Phyllytis scolopendrium este o planta perena, geofita, avand circumferinta de 15-60 cm. Creste spontan in zonele umede si umbroase de padure, din regiunile montane si in padurile de stancarii. Este o specie mezofila (tesutul bogat in clorofila se afla intre cele doua membrane exterioare ale frunzei) si neutro-bazifila (prefera solurile neutro-alcaline), care sporifica in lunile iulie-septembrie.

Navalnicul are proprietati terapeutice, fiind utilizat in medicina neconventionala ca diuretic, astringent, calmant al tusei, vindecarea ranilor, cicatrizant etc. In acest scop, in timpul verii, sunt recoltate partile aeriene ale plantei, care contin, printre altele, acid tanic si mucilagii. Frunzele se folosesc atat proaspete - se aplica pe rani, pisate - cat si sub forma de infuzie.

Photo: zelenhoz.com

Corina Dovinca
InCasa.ro