Piperul, o boaba de sanatate

piperul in alimentatie

 

Piperul este cunoscut la noi inca din Evul Mediu. In afara de valoarea sa culinara  piperul are si calitati terapeutice incontestabile. In principal, uleiurile volatile pe care le contine au un efect antiinfectios puternic asupra cailor respiratorii, stimuland, in plus, procesele digestive, stopeaza varsaturile, actioneaza asupra aparatului cardiovascular si chiar asupra metabolismului.   In cantitati moderate, piperul negru stimuleaza sistemul imunitar si contribuie la detoxifierea ficatului, grabeste arderile de grasimi. 

 

Tusea iritativa si tusea uscata se trateaza cu  doua varfuri de cutit de piper amestecate cu patru lingurite de miere si cu putina zeama de lamaie. Pentru tusea spastica  se pun la macerat vreme de 7 zile, in 200 ml de alcool alimentar, cinci linguri de piper negru si o lingura de cuisoare macinate, apoi se filtreaza. Lichidul se administreaza diluat in apa sub forma de gargara avand o actiune antitusiva extrem de puternica. Substantele volatile din piper exercita pur si simplu un efect anestezic asupra terminatiilor nervoase de la nivelul gatului.

 

Gripa in faza incipienta poate fi tratata daca se beau doua-trei cani de ceai aromatic fierbinte indulcit cu miere. Reteta de obtinere a acestui ceai provine din medicina medievala franceza. Intr-o cana de apa fierbinte se pun la infuzat doua varfuri de cutit de piper negru, un varf de cutit de cuisoare si doua varfuri de cutit de scortisoara. Se lasa sa infuzeze totul vreme de 10 minute, dupa care se filtreaza, iar ceaiul rezultat se bea cat mai fierbinte posibil.  

 

Daca este vorba de indigestie atunci piperul negru este cel mai la indemana si cel mai eficient digestiv posibil. Persoanele care se confrunta cu indigestii frecvente vor condimenta din abundenta hrana cu piper negru, mai ales in zilele friguroase.

 

In cazul balonarii preparati-va in casa o combinatie de condimente cu efecte carminative puternice. Se amesteca o lingurita de piper negru proaspat macinat cu doua lingurite de chimen si cu alte doua lingurite de anason. Adaugati aceasta combinatie in toate mancarurile care simtiti ca va baloneaza. Pentru un efect mai puternic, beti dupa masa un ceai foarte cald, obtinut prin infuzarea acestei combinatii de mirodenii.    

 

Pentru cei hipotensivi leacul cel mai simplu, dar extrem de eficient, este suplimentarea cantitatii de piper si de sare cu care este condimentata hrana zilnica. Medicii chinezi au constatat ca pacientii hipotensivi pot sa-si mareasca tensiunea arteriala cu circa 5 mmHg daca tin in gura cate un bob de piper negru timp de 20-30 minute. Efectul dispare dupa 15-20 minute, dar este util pentru a restabili tensiunea arteriala normala fara efecte secundare nedorite, obtinandu-se si un efect de incalzire a corpului.

 

 Sensibilitatea la frig se poate ameliora daca timp de o saptamana nu mancati deloc hrana rece  si la fiecare masa consumati 2-3 varfuri de cutit de piper negru macinat.

Persoanelor cu reumatism le recomandam o plamadeala de piper negru in rachiu, obtinuta la fel ca cea de la tuse cu care sa meseze zonele dureroase de 2-3 ori pe zi. Piperul negru incalzeste articulatiile si le face sa fie mai elastice, calmand durerile reumatice.

 

Astenia poate fi combatuta cu cateva doze de piper  care ne vor incalzi si la propriu si la figurat. Introduceti la fiecare masa o doza de piper negru cat de mare puteti suporta.Acest tratament se face maximum 5 zile la rand, iar efectele sale sunt miraculoase.

 

            Piperul negru inlaturã pietrele de la rinichi. Pentru tratament, se iau stafide mari si se umplu fiecare cu cate o boaba de piper. Se inghit progresiv boabele ajungand la ingerarea a 10 boabe in cea de-a zecea zi, poi, consumul scade pe parcursul altor 10 zile. Mai mult, s-a ajuns la concluzia cã acest piper absoarbe ºi tumorile maligne. Pentru a se diminua din iutime fara a-i afecta proprietatile terapeutice, piperul se poate tine ulei de floarea soarelui inainte de inceperea curei, cu o saptamana. Apoi, se usuca si se piseaza.

 

PRECAUTII : Piperul negru poate agrava afectiuni cum ar fi: gastrita hiperacida, hipertensiune. Piperul are  proprietati revigorante, excitante, de aceea nu este recomandat persoanelor agitate, sensibile, celor care sufera de tulburari ale sistemului nervos. In aceste afectiuni va fi deci administrat cu prudenta. Este contraindicat in starile inflamatorii acute si in hipertensiune grava, celor cu afectiuni oftalmologice ca si celor care au dureri laringo-faringiene.

 

In orice caz trebuie consumat cu moderatie.

 

gradinamea.ro

Septembrie 2007