Podele exotice

podea din pielePodele din piele

Pielea este de fapt renumitul material clasic care imbraca mobila. Cu toate acestea, transformat sub forma de placi, luxuriosul material se potriveste excelent ca si podea. A merge cu picioarele goale pe aceasta devine o placere aparte, unica.

Mirosul caracteristic si suprafata neteda, moale confera oricarei locuinte un confort anume. Pielea care se foloseste pentru podele este mult mai robusta fata de cea pentru imbracarea pieselor de mobilier, deoarece este confectionata din piele de bizon sau de bivol de cea mai buna calitate.  Cu toate acestea, cu timpul, zgarieturile nu pot fi evitate, dar tocmai acest lucru face ca podeaua din piele sa detina si atunci un farmec si o frumusete aparte. Se intampla exact ca in cazul mobilei vechi. Cu timpul culoarea se mai inchide, iar odata cu trecerea anilor devin tot mai frumoase si mai valoroase. Acest aspect face ca podelele din piele sa devina o investitie pe termen lung. 

Podelele din piele pot fi achizitionate intr-o gama variata de culori, printre care nuante naturale, dar si albastru, verde sau rosu. Masa si forma variaza foarte mult, dar astfel ofera posibilitatea de a experimenta cat mai mult. La o zi dupa ce sunt aplicate, podelele pot sustine fara probleme piesele de mobilier. Totusi, inainte de acest lucru trebuie sa le lustruiti cu ceara speciala si sa aveti grija ca marginile sa fie bine sigilate pentru ca umiditatea sa nu poata intra.

Podelele din piele se ingrijesc exact la fel ca cele din lemn: se aspira in mod regulat sau se matura, iar atunci cand este necesar sa le stergem cu produse de calitate buna (care sa nu atace materialul). In functie de clima si de aerul din locuinta, podeaua trebuie tratata cu ceara de albine sau Carnauba (ceara braziliana, extrasa din frunzele palmierilor) la o jumatate de an. Evitati sa mergeti pe tocuri, acestea pot lasa urme mari!

Pielea este desigur un material scump. Dar pentru ca preturile sa nu creasca tot mai mult, sa nu explodeze, producatorii recurg la urmatorul "truc": imbraca podelele din lemn intr-un strat subtire din piele. Cu toate acestea un m2 poate sa coste 150 Euro, dar pretul poate sa creasca in functie de firma producatoare si de marimea placilor.  Regula de aur este urmatoarea: cu cat sunt placile mai mari, cu atat pretul este mai mic, mai convenabil. O firma din Italia confectioneaza placi din piele in forma de triunghi, acestea ajung de la 500 - 700 Euro/m2 .  producatorii din Germania procedeaza altfel fata de cei din Anglia si Italia (tarile "mama" ale acestor podele): utilizeaza piele masiva de 4,5 mm si o prelucreaza si o pregatesc in asa fel incat clientul are o sarcina foarte usoara: aplica pe suprafata unde doreste sa lipeasca placile adeziv special, adauga placile, iar dupa o zi poate sa mobileze incaperea sau locuinta dupa cum doreste.

Podelele din cauciuc

Podelele din cauciuc sunt ecologice, in special daca le comparam cu materialele asemanatoare precum PVC. Cu toate acestea exista un mic defect in ceea ce priveste aspectul: majoritatea podeleor de cauciuc confectionate in zilele noastre constau din cauciuc sintetic SBR (Styrene Butadiene Rubber), asadar un produs chimical care nu este tocmai ecologic.

Foarte putini sunt producatorii care scot pe piata pe langa materialele sintetice si materiale naturale, din cauciuc natural. Pentru acesta din urma se foloseste latexul, care este extras din sucul laptos al copacilor de cauciuc. De asemenea adezivii sunt pe baza de apa.

Podelele din cauciuc natural sunt la fel de rezistente precum cele sintetice. De asemenea acestea sunt impermeabile si foarte usor de curatat si ingrijit. Cauciucul nu este alunecos si in plus atunci cand cineva paseste pe el nu lasa sa "scape" niciun sunet. Reciclarea produselor naturale este mult mai simpla, poate fi repetata si protejeaza mult mai bine mediul fata de cea a materialelor sintetice. Unicul dezavantaj al podelelor de cauciuc este incalzirea. De regula nu se poate monta incalzirea sub aceste podele, deoarece nu sunt compatibile. Inca un dezavantaj ar fi ca atunci cand o piesa de mobilier este asezata mult timp in acelasi loc si este foarte grea, podeaua poate ramane cu urme.

InCasa.ro