Remedii naturiste pentru tratarea hipocalcemiei

Hipocalcemia si remediile naturisteHipocalcemia reprezinta scaderea concentratiei de calciu din sange mult sub valoarea de 9-11 mg/100 ml, apreciata drept normala, ca urmare a hipofunctiei glandelor paratiroide, care regleaza metabolismul sau in organism. Valorile sunt in general mai crescute la barbati decat la femei si au tendinta de scadere usoara odata cu varsta sau cu unele stari patologice sau fiziologice. Manifestarile hipocalcemiei sunt foarte variate, pe masura diversitatii rolurilor jucate in organism de acest oligoelement. Bolnavul prezinta tulburari digestive, neuro-psihice si sexuale, simptome care ii afecteaza calitatea vietii. In formele severe, caracteristice sunt lipotimia si tetania, simptome ce pot pune in pericol chiar viata bolnavului.
Remineralizarea organismului si reechilibrarea sa hormonala sunt principalele obiective ale fitoterapiei in strategia de combatere a hipocalcemiei.


Coada-calului- planta contine 5-7% acid silicic, din care 10-20% in forma solubila, lucru care o face interesanta in tratamentul dezechilibrelor fosfo-calcice, deoarece lipsa de siliciu precede pierderile de calciu. Pudra obtinuta prin macinarea plantei se administra sublingual, cate un varf de cutit, de 3-4 ori pe zi, sau poate servi la prepararea unui decoct.

Graul, orzul, ovazul-se folosesc tincturile. Produsele sunt deopotriva utile si in spasmofilie, ca parte componenta dintr-o schema complexa de tratament, care mai include si ceaiuri si produse cu microelemente.

Tataneasa-se recomanda consumarea plantei cu prudenta, datorita potentialului risc cancerigen. Se iau cate 15-30 de picaturi, de trei ori pe zi din tinctura.

Amestecuri de plante

Se prepara un amestec din cate sapte parti de fructe de maces si de catina si cate trei parti frunze de ciubotica-cucului si de roinita. Se face o infuzie din doua linguri de amestec la un litru de apa, cantitate care se bea intr-o zi. Aceasta bautura poate fi indulcita cu miere, sau eventual se poate amesteca cu suc de morcovi sau de tomate.

Maceratul di coaja de ou- este un preparat clasic, usor de adiministrat si creditat cu bune rezultate. Se obtine din coji de oua, suc de lamaie si miere de albine, procedand in felul urmator: intr-un borcan cu filet, peste coaja rezultata de la curatarea a patru oua fierte (carora li s-au scos in prealabil pielitele interioare), se adauga sucul de la doua lamai de marime mijlocie si se lasa la macerat timp de trei zile, apoi se filtreaza cu tifon si se adauga aceeasi cantitate de miere. Se beau intre una si trei lingurite pe zi inainte de mese si alte trei-patru lingurite dupa mese.

Uz extern

Nucul- Se prepara o infuzie din cinci linguri de frunze si un litru de apa clocotita, care se adauga in apa de baie. Se fac mai multe bai tonifiante, cu durata de 15-20 de minute fiecare.