Retete cu ceapa si legume
CEAPA UMPLUTA CU USTUROI
12 cepe mijlocii, 4 capatani de usturoi, 2 linguri de ulei, sare, piper, 1 lingura de pesmet.
Se oparesc cepele si usturoiul cu apa clocotita. Se scobesc cepele. Se piseaza in piulita de piatra usturoiul si miezul scos din ceapa, cu sare, piper si putin ulei. Se umplu cu aceasta pasta cepele, se presara deasupra pesmet si se dau la cuptor intr-o farfurie cu putin ulei. Se tin pina se rumenesc.
CEAPA UMPLUTA CU OREZ
12 cepe mijlocii, 12 ceasca de orez, 2 linguri de ulei, sare, piper, verdeata
Se aleg cepe frumoase, de marime potrivita. Se scobeste miezul si se pun cepele sa fiarba circa un sfert de ora in apa cu sare. Se scurg si cind s-au mai racorit, se umplu cu orez la fel ca rosiile. Se dau la cuptor. La fel se pot face umplute cu ciuperci.
GHIVECI FARA CARNE
Zarzavat de tot felul, in total 1,500 kg , 4 cepe, 4 rosii, 3 linguri de ulei, patrunjel
verde tocat, sare.
Se pregateste zarzavatul: se taie putina varza in bucati, un morcov, un patrunjel si o jumatate de telina in felii subtiri, se curata o mana de bame, care se oparesc cu bors, una de mazare, una de fasole verde. Se rade un dovlecel si se taie in bucati potrivite, precum si o vanata, care se opareste mai inainte cu apa. Daca avem, punem si cateva buchete de conopida si la urma rosiile, taiate in doua si fara seminte, un ardei gras, taiat marunt si cativa cartofi curatiti si taiati in bucati ca si dovleceii. Se rumenesc in ulei cepele taiate felii, se pune zarzavatul si se mai adauga ulei daca trebuie si sare. Se da la cuptor, se tine la foc potrivit, pana ce tot zarzavatul a fiert. Nu se umbla cu lingura ca sa nu se sfarame, ci numai se misca cratita intr-o parte si alta, sa se vada daca nu s-a prins de fund. Cind este aproape gata se adauga putin patrunjel verde tocat. Se serveste rece.
LEGUME ASORTATE
200 g morcov, 200 g mazare verde, 200 g fasole, 200 g cartofi, 1 conopida mijlocie, 3 linguri de unt, sare.
Se pregatesc separat: morcovi, mazare, fasole, cartofi, cum s-a aratat la fiecare si se fierbe o conopida frumoasa. Se asaza pe o farfurie rotunda conopida la mijloc, imprejur fasolea, apoi cartofii, morcovii si in sfirsit mazarea. Se toarna unt peste conopida, se serveste cat mai fierbinte.