Rolul culorilor pentru o ambianta aparte
Indiferent ca este vorba de o combinatie de culori discrete sau de contrastul intre doua sau mai multe nuante tari important este sa nu folosim o singura culoare si sa evitam monotonia.
Expertii nu mai impun limite atat de stricte ca in trecut in ceea ce priveste amenajarea si alegerea culorilor. Cu toate acestea exista cateva reguli folositoare pentru a obtine nuantele sau combinatiile potrivite oricarei incaperi.
Natura reprezinta cea mai buna sursa de inspiratie atunci cand vine vorba de culoare si de combinatia acelorasi tonuri. Spre exemplu, daca facem o plimbare in padure vom observa mai multe nuante de verde, iar daca ne aflam la mare nuantele diferite ale apei sunt in perfecta armonie. Acelasi efect linistitor il vor avea si pe peretii locuintei noastre. Diferite nuante de galben incapand cu galbenul specific vaniliei si pana la cel al uleiului de masline, creaza o ambianta calda si placuta, in timp ce tonurile de gri - argintiu, antracit si culoarea marnei - redau o eleganta imbatabila.
Nuantele care se afla una langa cealalta in paleta de culori arata de multe ori foarte bine si in cadrul amenajarii interioare. Totusi cine isi doreste astfel de asocieri trebuie sa fie echilibrat in alegerea nuantelor. Spre exemplu, o incapere in exista tonuri de rosu, galben si portocaliu va arata foarte incarcata. Galbenul impreuna cu verdele crud dau un aer proaspat si se potrivesc foarte bine in camera de zi, insa verdele crud cu turcoaz reprezinta combinatia ideala pentru baie.
Se spune ca extremele se atrag, iar acest lucru este valabil si cand vine vorba de culoare. Astfel culorile cu un contrast puternic se potrivesc foarte frumos. Un exemplu bun este culoarea vinetelor cu galbenul auriu.
Sursa foto
A.V.
InCasa.ro