Sfaturi pentru folosirea compreselor
Compresele sunt alcatuite din trei parti: o panza uda, una uscata si un sal calduros, care se aplica deasupra.
Compresele reci nu se folosesc in cazuri de frisoane iar compresele calde nu se folosesc in caz de febra.
Compresele aplicate pe piept (reci sau calde) eventual cu adaosuri de branza de vaci, cartofi sau mustar, se recomanda in caz de bronsite, astm, junghiuri intercostale sau pneumonie. Cele reci se tin 45 de minute iar cele calde doar o jumatate de ora.
Compresele aplicate pe gat (reci sau calde) eventual cu adaosuri de branza de vaci sau mustar, se recomanda in caz de inflamatii ale gatului si faringelui. Acestea se reinnoiesc dupa minimum o jumatate de ora si maximum doua. Se pot lasa si peste noapte.
Compresele calde, aplicate pe trunchi (de la subsuori pana la ombilic), se recomanda in cazul bolilor de stomac, intestine, diaree si constipatie, ficat si bila. Sunt interzise daca exista hemoragii ale stomacului. Se lasa o ora, urmata de o jumatate de ora de odihna. Efectul este mai sporit daca se pune la picioare o sticla cu apa calda.
Compresele reci aplicate pe pulpa piciorului, se recomanda in caz de infectii, pentru a cobori temperatura corpului. Daca sunt lasate mai mult de 20 de minute, ajuta in combaterea insomniilor, a hipertensiunii arteriale, a nelinistii, a durerilor de cap si a varicelor inflamate. Sunt interzise daca suferiti de sciatica, infectii urinare sau daca sunteti sensibili la frig.