Stategii in decorarea camerei copiilor

camera copilCand vine vorba de amenajarea camerei copiilor porniti intotdeuna de la premisa ca abordarea trebuie sa fie total diferita decat in cazul decorarii dormitorului unui adult. Si asta deoarece dormitorul copiilor trebuie sa reflecte propria lor personalitate si nu pe cea a parintilor lor.

Pentru copii, dormitorul este locul in care sa joaca, citesc, asculta muzica, se harjonesc, isi expun lucrurile de pret, viseaza cu ochii deschisi sau se retrag pentru a fi singuri o vreme. Asadar, incercati urmatoarele strategii pentru a crea un spatiu care sa va multumeasca sip e dvs., dar care, mai ales, sa-i faca fericiti pe ei.

1. consultati-va copiii: aflati ce activitati ii preocupa, care sunt fanteziile lor, ce culori prefera, ce este unic in personalitatea fiecaruia si alte amanunte de acest fel, in jurul carora sa puteti construit o tema decorativa. Introduceti toate aceste interese ale copiilor dvs. intr-un design care sa-i faca se se simta confortabil, fericiti si in siguranta.

2. permiteti-le copiilor sa va ajute: lasati-i sa isi exprime parerile asupra culorilor, a materialelor si a felului in care urmeaza a fi expuse colectiile de obiecte. Uneori puteti fi surprinsi de ingenuozitatea si imaginatioa lor. Tineti cont de faptul ca designul trebuie sa fie unul suficient de flexibil, astfel incat sa poata fi adaptat schimbarilor de gusturi, nevoi sau interese ale copiilor dvs., schimbari care poti fi destul de dese.

3. optati pentru o camera multi-functionala: din moment ce copiii isi folosesc camera si pentru alte activitati, in afara de dormit, aceasta trebuie sa includa mai multe zone, diferentiate intre ele: zona de citit; un spatiu in care sa se poata juca cu prietenii, echipat cu televizor, calculator, CD-uri cu jocuri; un loc in care sa-si poata expuna fotografiile preferate, posterele sau propriile lucrari (panou de pluta sau perete); un spatiu in care sa-si etaleze colectiile, trofeele, diplomele sau alte lucruri personale, cu care se mandresc etc.

4. considerati depozitarea o prioritate: controlul dezordinii reprezinta, probabil, cea mai mare provocare dintre toate. Incercati sa aveti la indemana: rafturi, cosuri decorative mari de rachita, recipiente transparente din plastic, dulapuri care sa contina numeroase polite si etajere.

5. decorati ferestrele cat mai simplu cu putinta: evitati draperiile lungi. Jaluzelele, storurile si perdelele scurte sunt mult mai potrivite  si mai sigure pentru camera copiilor. Materialul din care acestea sunt fabricate trebuie sa fie versatile, iar modelele trebuie sa se regaseasca in celelalte elemente decorative ale camerei: cuverturi, lenjeria de pat, paturi, abajururi etc.

6. alegeti lumina potrivita: camera copiilor trebuie sa includa atat iluminatul necesat studiului sau lecturii, cat si un iluminat relaxant. Lumina de noapte trebuie avuta, de asemenea, in vedere, in cazul in care copilul dvs nu se simte confortabil in intunertic.  Mai mult, aceasta lumina nocturna difuza trebuie sa-l conduca in siguranta la baie.

7. folositi tapet sau vopsea pentru a adauga culoare si textura: puteti aplica, de exemplu, margini ingenioase peterilor si puteti picta stele si nori pe tavan. Este recomandat sa va asigurati ca peretii camerei copiilor pot fi spalati fara probleme, pentru a putea schimba modelele in functie de preferintele acestora. Copiii adora culorile vii, insa trebuie sa va limitati in a folosi nuante puternice numai pe un perete, altfel, decorul devine obositor.

8. lasati copiii sa aleaga tema decorative: optiunile sunt infinite: o casa a pompierilor distractiva, o noapte instelata, ingeri, curcubee, unicorni, baseball, un dormitor pentru o printesa, peisaje subacvatice, spatiul cosmic, masini de curse, avioane, trenuri, motive din jungla, vrajitori si dragoni, dinozauri.

Decorarea acestei camere reprezinta, pe langa placerea pe care le-o provocati copiilor, si o buna modalitate de a va dezvalui latura ludica, de a elibera copilul din dvs. Asadar, distrati-va amenajand si amintiti-va: chiar daca temele alese de copii par bizare, exista desigur o cale de a gasi un copromis, fara sa le refuzati placerile copilariei.

Corina Dovinca
InCasa.ro