Structura unei case de lemn
Peretii casei, prin functiile lor, sunt un element cheie in ansamblul caselor din lemn. Prima lor functie este data de componenta de structura statica autoportanta, care garanteaza durabilitatea in timp si siguranta in exploatare.
La peretii de tip sandwich aceasta functie este asigurata de structura de lemn masiv (stalpi si traverse). O alta functie de baza a peretilor este capacitatea de izolare termica - fonica) de regula cu insertia straturilor de vata minerala). Ultima functie principala a peretilor este aspectul estetic.
Uzual, scheletul casei (structura de rezistenta) se face din stalpi (dulapi) din lemn masiv (de regula rasinoase) tratat complet, cu dimensiuni.CASA DIN PANOURI PREFABRICATE DIN LEMN de (12 - 20) x 5 cm, asezati vertical la distanta de 40 - 50 cm unul de celalalt. La peretii interiori, grosimea stalpilor poate fi mai redusa (10 cm). Izolarea peretilor exteriori se face prin fixarea straturilor de vata minerala (grosimi de 5 - 12 cm).
Pe partea exterioara a peretilor se poate fixa un strat OSB (placi din aschii late), care asigura panourilor de casa si intregii case rezistenta deosebita la deformare (mai ales la forte orizontale - vanturi puternice, cutremure).
Variante de placari exterioare (intre stratul termoizolant si tencuiala / lambriu):
a. cherestea (astereala) + sipci de tencuiala= plasa rabitz;
b. OSB + polistiren expandat (40 mm grosime) + plasa din fibra de sticla;
VARIANTA DE STRUCTURA A PERETILOR EXTERIORI
c. cherestea (astereala) + strat de polistiren expandat (20 - 30 mm);
d. Placi de "Heraklith" (placi din fasii inguste de lemn din esenta moale, tratate antiseptic si liate cu ciment) + plasa rabitz;
e. Polistiren expandat + placi din plastic orizontale (siding);
f. Polistiren expandat + placi din mase plastice (imitatie caramida sau piatra);
g. Polistiren expandat + lambriuri lemn (lacuite sau vopsite).
Sistemul termoizolant
Sistemul termoizolant al peretilor cu structura din lemn si al planseelor din lemn este format din mai multe straturi de materiale, care impreuna cu barnele din lemn, formeaza peretele propriuzis.
Cum se realizeaza termoizolatia?
Una dintre variante poate fi urmatoarea:
Primul strat termoizolant inserat printre barnele de lemn este cel de vata minerala (cu grosimea de 12 cm) prevazuta cu folie de aluminiu anticondens.
Vata minerala se monteaza cu folia de aluminiu catre interiorul casei, iar peste aceasta se aplica placile din gips - carton. In final se realizeaza finisajul peretilor: lambriuri, vopsea lavabila, etc.
Mergand apoi cu termoizolatia spre exterior, dupa stratul de vata minerala se vine cu un placaj OSB de 18 mm, hidrofugat; peste acesta se aplica un strat termoizolant din polistiren expandat de 4 - 6 cm grosime, fixat prin lipire si ancorat cu agrafe metalice cu rozeta. Pentru ca tencuiala de exterior sa faca priza, pe stratul de polistiren se prinde o plasa din fibra de sticla, peste care se da apoi tencuiala cu o grosime de 6 mm. In final se va realiza finisajul exterior.
Aceasta structura termoizolanta echivaleaza din punct de vedere al confortului termic cu un perete de caramida de 78 cm.
Izolatia este componenta constructiei care influenteaza temperatura in mod direct si indirect prin controlarea extinderii umiditatii in spatiile construite.
In cazul constructiilor din prefabricate din lemn cea mai mare parte a caldurii pierdute se datoreaza faptului ca structura din lemn care are o rezistenta termica mult mai mica decat cea a izolatiei. Majoritatea tehnologiilor de realizare a izolatiilor termice incearca sa reduca acest effect.
Transferul de caldura se realizeaza dinspre zonele reci spre zonele calde. In perioada iernii, caldura se transfera dinspre interiorul incalzit artificial spre exteriorul rece.
In perioada verii, caldura se transfera, ziua, dinspre exterior spre interior iar noapte, cand temperature exterioara scade, dinspre interior spre exterior.
Sistemul clasic de izolatie termica pentru casele din prefabricate din lemn se bazeaza pe un strat consistent de vata minerala sau de sticla. In exterior este placa de OSB si lambriul din lemn. In interior se monteaza bariera anti-vapori din polietilena si placa de rigips peste care se efectueaza finisajele.
In scopul cresterii coeficientului termic al cladirii se poate aduga la exterior un strat din placi de polistiren extrudat sau polistiren expandat de mare densitate.
O compenenta esentiala pentru realizarea unei bune izolatii termice a casei este izolatia termica aplicata fundatiei care este una dintre cele mai importante surse de umiditate, in cazul in care nu este izolata corect.
Fundatia realizata din structura de beton armat are aplicata pe exterior un strat isolator din polistiren extrudat sau expandat de mare densitate peste care se tencuieste un strat protector de ciment de 12 mm.
Pardoseala
Pardoseala este realizata dintr-un strat de 4 - 5cm de ciment (sapa) peste care se va monta gresia, linoleumul, parchetul sau scandura de brad in grosime de 25mm.
Pardoseala
Pardoseala este realizata dintr-un strat de 4 - 5cm de ciment (sapa) peste care se va monta gresia, linoleumul, parchetul sau scandura de brad in grosime de 25mm.
Ferestre si usi
Ferestrele si usile se monteaza inainte de a incepe montarea instalatiilor si executarea finisajelor interioare. Materialele din care se pot realiza aceste elemente sunt diverse: lemn, metal, PVC, lemn stratificat sau alte materiale mixte si compozite.