Sunatoare
Sunatoarea este o planta erbacee, perena, īntālnita īn toata tara, de la cāmpie pāna īn regiunea subalpina, dar cu precadere īn regiunea deluroasa.
Are tulpina dreapta, lemnoasa īn partea inferioara, cu patru muchii longitudinale, creste pāna la 20-100 cm īnaltime si prezinta numeroase ramuri sterile (fara flori) care pornesc de la subtioara frunzelor. Frunzele sunt ovale, cāte doua opuse si privite īn transparenta (īnspre lumina) se observa prezenta unor puncte negre situate predominant spre marginea frunzelor si a unor puncte stravezii dispuse uniform pe toata suprafata frunzei.
Florile de culoare galbena sunt grupate īn inflorescente, au cāte cinci petale punctate cu negru.
Infloreste din iunie pāna īn septembrie, aceasta fiind si perioada recomandata pentru recoltare.
Principiul activ cel mai important al sunatoarei este o substanta de culoare rosu-bruna, numita hipericina, care se poate usor observa datorita culorii, atunci cānd se prepara tinctura din sunatoare.
Importante de retinut sunt criteriile prin care sunatoarea se deosebeste de alte specii de plante cu care se aseamana. Astfel, nici tulpina si nici frunzele nu sunt paroase, frunzele sunt ovale fara a avea un vārf ascutit si prezinta īn mod obligatoriu atāt puncte negre cāt si puncte stravezii.
Recoltarea se face īn perioada de īnflorire, pe timp senin, de preferat dimineata dupa ce s-a ridicat roua. Florile trecute care au fructificat deja se īndeparteaza, dupa care se pune la uscat īn locuri calduroase si uscate, la umbra, īntinsa īn strat subtire sau legata si atārnata īn snopuri subtiri.
Infuzia - diskinezie biliara (fiere lenesa), enterocolite cronice, retentia de apa in organism, gastrite hiperacide, ulcer gastric, hepatite.
Se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita peste care se adauga o cana de apa clocotita (200 ml), se acopera, iar dupa 15-20 minute se strecoara, se beau doua-trei cani pe zi (neīndulcite) pentru tratarea urmatoarelor boli: diskinezie biliara (fiere lenesa), enterocolite cronice. Pentru persoanele care prezinta tendinta de a retine apa īn organism, infuzia se prepara īn acelasi mod, dar folosind o lingura de sunatoare la o cana de apa clocotita si vor bea o lingura de ceai dupa fiecare masa. Tot cu acest mod de preparare, dar cu consumul a 2-3 cani pe zi se recomanda si pentru tratarea de gastrite hiperacide, ulcer gastric, hepatite, hepatite cronice evolutive, colite cronice, colecistite.
Maceratul īn ulei
Se prepara folosind 20 g de sunatoare bine maruntita care se umecteaza cu 20 ml alcool de cel putin 70% timp de 12 ore, dupa care se adauga 200 ml de ulei de floarea-soarelui. Se īncalzeste pe abur timp de 3 ore amestecānd din cānd īn cānd. Se mai lasa la macerat 2-3 zile, dupa care se filtreaza īn sticle de culoare īnchisa, se astupa bine cu dop si se pastreaza la loc racoros. Se ia cāte o lingurita de ulei de sunatoare dupa fiecare masa pentru diskinezie biliara, stimularea functiei hepatice, gastrite hiperacide si ulcer gastric.
Tinctura
Se prepara din: sunatoare - 40 g, roinita - 30 g, valeriana - 15 g si levantica - 15 g prin macerarea acestora timp de 5-7 zile īn 700 ml de alcool de 60%, urmata de filtrare. Este recomandata īn hipertensiunea arteriala pe fond nervos, distonie neurovegetativa, menopauza, stari de irascibilitate, agitatie psihomotorie. Tinctura, la fel ca si maceratul īn ulei se pastreaza īn sticle de culoare īnchisa, bine īnchise, la loc racoros. Modul de utilizare si dozarea: dupa masa se iau picaturi cu ajutorul unei pipete, dozajul stabilindu-se īn functie de vārsta, dupa cum urmeaza: 2-5 ani - de 3 ori pe zi cāte 4-7 picaturi; 5-12 ani - de 3 ori pe zi cāte 7-10 picaturi; peste 13 ani - de 3 ori pe zi cāte 10-20 picaturi.
La utilizarea oricarui preparat pe baza de sunatoare, este recomandata evitarea expunerii la soare (plaja), deoarece pot aparea reactii de fotosensibilizare.