Despre aer conditionat si ventilare

Ce trebuie sa stim despre aerul conditionat si ventilare
Climatizarea (aerul conditionat) si ventilarea sunt, in acelasi timp, stiinta (tehnica) si arta. Stiinta, fiind inginerie dovedita, arta, deoarece rezultatul dorit poate fi atins pe mai multe cai. O instalatie de climatizare (aer conditionat) si ventilare produce si mentine conditii ideale de viata intr-o incinta data.

Clientul autohton este inteligent, motivat si creativ, dar stie totusi prea putine despre acest domeniu, in care isi pune sperantele de a trai mai bine. El este dispus, inca de acum, sa investeasca bani, timp si energie. Faptul ca, in viitorul imediat, cei care vor dori (si vor putea) sa traiasca decent, vor investi in instalatii de aer conditionat si de ventilare, este o certitudine si un pariu deja castigat.

Ce (nu) se face cu aerul conditional si ventilarea
in investitiile private, influenta hotaratoare, atat asupra solutiei tehnice, cat si a echipamentelor
adoptate, o are investitorul; mai ales, la instalatiile de climatizare (racire, incalzire) si de ventilare, din cladiri: resedinte, hoteluri, restaurante, discoteci, baruri, birouri, mini sau supermarketuri, laboratoare alimentare, patiserii, bucatarii etc. A crescut numarul instalatiilor realizate dar, din pacate, fondurile alocate pentru aceasta sunt mici, in raport cu tehnologia aplicata si cu pretentiile.

Sa vedem cateva ''cazuri'' si consecintele lor.
Cu 2-3 ani in urma, un investitor foarte hotarat, a solicitat climatizarea completa a unei cladiri de
birouri, astfel incat, la o temperatura exterioara de +40 *C, in interior sa fie +18 *C. Cu actualele echipamente, diferenta de 22 *C, intre exterior si interior, este posibil si usor de realizat. Insa, este greu de crezut ca va exista o situatie reala cand, la cele +40 *C de afara, echipamentele vor fi solicitate sa coboare temperatura interioara la +18 *C. Ar fi foarte frig in cladire, generandu-se socul termic al ocupantilor, la miscarea acestora intre exteriorul si interiorul cladirii. Temperaturi interioare de +24 *C ... +27 *C, vara, sunt unanim acceptate si, pentru confort, suficiente. In cazul nostru, restul de putere frigorifica instalata in echipamente ar fi rezerva, dar o rezerva cam mare. Solutia este mai scumpa, echipamentele necesare fiind, practic, dublate.

Un alt caz apartine unui investitor entuziast si hazliu, care a avut ideea de a amplasa, la intrarea in magazin, o perdea de aer rece, pentru atragerea ... clientelei. Desigur, iarna, o perdea de aer cald (sufland cu +30... +40 *C), in acelasi loc, este extrem de favorabila. Vara insa, un jet zdravan de aer rece, care sufla, cu totul neasteptat, in crestetul capului, sau lateral, in (oricare dintre) urechi, cu +12...+15 *C, ar fi o surpriza neplacuta pentru oricine. Este bine sa stim ca, in materie de climatizare, sistemele instalate inmpropriu te pot conduce, fara menajamente, direct in spital !

Un caz similar, opus ca talc, l-a oferit un investitor care isi dorea o instalatie de aer conditionat ''cu tubulatura'' pentru magazinul sau, o patiserie. Avand cateva vitrine frigorifice (surse de caldura importante pentru bilantul termic), era evident ca incaperea trebuia sa aiba o circulatie mai activa a aerului. Cu toate acestea, s-a aratat foarte mirat cand i-a fost prezentat modul de asezare a anemostatelor (necesare in cazul instalatiilor cu tubulatura), in final incercand sa impuna un alt amplasament pentru acestea.

Anemostatele sunt dispozitive speciale de distributie a aerului, montate in tavanul fals al unei incaperi climatizate, care introduc aerul climatizat la rasul tavanului, evitand formarea curentilor de aer. Amplasarea anemostatelor trebuie sa fie bine studiata, din punctul de vedere al circulatiei aerului, tocmai pentru a nu crea disconfort.

Desi viitorii investitori incep sa aiba, empiric, unele cunostinte preliminare despre ''cum ar trebui sa fie o instalatie de aer conditionat'', totusi durata in care acestia ajung singuri la anumite cunostinte, suficiente, despre aerul conditionat, este prea mare. Realizarea instalatiilor de aer conditionat si ventilare nu se poate face, oricat am vrea, dupa fler.

Mai multe informatii: tc.ro