Noi solutii de ventilare si climatizare
Pentru aceasta piata prognozele sunt foarte optimiste, mergand pana la cresteri ale volumului fizic de aparate si echipamente vandute, pentru anul in curs, de peste 50% fata de anul precedent.
In mod cert, si in urmatorii ani, cresterea vanzarilor pe acesta piata se va situa la niveluri inalte insa, in ceea ce priveste solutiile cu cele mai mari frecvente de utilizare, aici suntem sceptici in ceea ce priveste calitatea si nivelul lor tehnologic. De aceea, piata trebuie educata in special prin oferirea de informatii si prezentarea unor tendinte moderne. Va prezentam in continuare noutati si tendinte care se manifesta in domeniul aerului conditionat in Franta. Datorita preturilor mai mari, aceste solutii nu sunt inca aplicate si dezvoltate in tara noastra, insa ele trebuie cunoscute deoarece aduc cu sine si importante economii de energie. Iar, daca aceste solutii provin din Franta, unde este cunoscut faptul ca energia electrica are cele mai scazute preturi, atunci cu siguranta ca in tara noastra, unde pretul energiei este extrem de ridicat (si in crestere continua), ele isi vor gasi un larg domeniu de aplicabilitate.
Tendinta in constructia cladirilor noi este de a utiliza, aproape intotdeauna, sisteme de ventilare mecanica. Ventilarea naturala, asistata sau nu, se dezvolta cu precadere in segmentul de piata care se refera la reabilitari ale locuintelor colective. Se pune problema care sunt la ora actuala solutiile disponibile pe piata si care sunt deciziile care se pot lua in functie de particularitatile diferitelor tipuri de constructii. Din acest punct de vedere constructiile noi din sectorul tertiar sunt foarte diferite, in functie de amploarea operatiunilor si destinatia incaperilor. Cele de dimensiuni mici sunt, cel mai adesea, dotate cu aparate de ventilare mecanica (VM) cu simplu circuit, spre deosebire de cele de dimensiuni mari, care sunt prevazute cu centrale de tratare a aerului, foarte complexe, cu control precis al debitului, temperaturii, umiditatii, cu filtre, atenuatoare de zgomot, componente de recuperare a energiei din curentul de aer evacuate, etc.
In domeniul cladirilor noi de locuit, piata echipamentelor si solutiilor este mai omogena. VM cu dublu circuit este reprezentata foarte putin, fiind instalata numai intr-un procent foarte mic de locuinte din Europa de Vest; se foloseste in mai mare masura, in schimb, VM cu simplu circuit, higroreglabila. De altfel aceasta tendinta este sustinuta, cel putin in Franta, prin intrarea in vigoare a reglementarii privind energia termica, RT 2000. Aceasta evolutie este demonstrata de procentul ridicat de echipamente electrice de ventilare instalate. Preocuparea de a obtine o ventilare ''durabila'' implica un control al consumului energetic, asigurarea unui plus de confort in conditii de sanatate pentru ocupantii respectivelor spatii si grija fata de mediul inconjurator.
Pana nu de mult, improspatarea aerului unei locuinte noi a reprezentat 1/3 din pierderile termice; in urma folosirii unor noi sisteme de izolare a cladirilor, in prezent, s-a depasit pragul de 50%.
In acest context, se pune problema optimizarii calitatii habitatului interior in conditiile reducerii consumului de energie aferent ventilarii. Pentru rezolvarea acestei situatii se preconizeaza mai multe metode printre care adaptarea debitelor de aer de ventilare la necesitati (paralel cu sistemele higroreglabile trebuie sa se aiba in vedere tehnici complementare ca, de exemplu, detectarea prezentei oamenilor si evaluarea cantitatii de CO2).
Alte solutii studiate sunt sistemele dublu circuit si purificatoarele de aer; acestea din urma, destinate mai degraba sectorului tertiar, patrund timid pe piata europeana. Se fac studii de cercetare pe tema recuperarii caldurii, primele rezultate fiind destul de promitatoare. O tema de actualitate este permeabilitatea la aer a cladirilor, fiind puse la punct mijloace de masurare a etanseitatii la aer a cladirilor.
Urmare a evolutiei dinamice a pietei, constructorii discern, in prezent, trei mijloace de economisire a energiei, si anume: accentuarea si optimizarea adaptarii debitelor de aer de ventilare in functie de gradul de ocupare a incaperilor, reducerea consumului ventilatoarelor si, pe termen mediu, dezvoltarea de aparate de ventilare mecanica cu dublu circuit.
Mai multe informatii: tc.ro