Riscurile intrebuintarii aerului conditionat
Aerul conditionat a fost pana nu demult un accesoriu de care beneficiau doar cei privilegiati. In prezent, acesta face parte din viata tuturor, fiind intalnit atat in reteaua de transport public, in birouri cat si in multe dintre locuinte. Iata, deci, motivul pentru care este important sa cunoastem, pe langa avantajul primordial pe care il aduce, confortul termic, riscurile esentiale la care ne expune. Din pacate, putini au in vedere ca intrebuintarea excesiva a aerului conditionat poate avea influente negative asupra sanatatii.
Sa incepem cu cea mai importanta dintre acestea: deteriorarea calitatii aerului. In spatiile cu aer conditionat, calitatea microbiologica a aerului este elementara. Daca nu sunt curatate periodic in interior, aparatele devin medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor, mucegaiului si ciupercilor. Acesti poluanti pot provoca reactii alergice, boli cronice si sindromul “cladirii bolnave”. Doua infectii bacteriene periculoase pentru om sunt pneumonia bacteriana si boala legionarilor. Persoanele care sufera de bronsita, astm ori alte afectiuni respiratorii se pot confrunta din cauza aerului conditionat cu infectii pulmonare severe.
Evitarea acestor situatii are la baza procedura simpla de “igienizare” a aparatului in interior. Pentru aceasta te vei axa in mod deosebit pe curatarea evaporatorului, a filtrelor si a tavitei pentru scurgere. Teoretic, aceasta operatiune trebuie repetata o data pe luna. De asemenea, incaperile in care aerul este filtrat printr-un aparat de acest tip ar trebui aerisite in fiecare zi, astfel incat aerul proaspat sa-l inlocuiasca mereu pe cel “reciclat”.
Chiar si dupa aceasta, insa, este posibil ca aerul conditionat sa ridice in continuare o serie de probleme celor care neglijeaza avertismentele medicilor. Schimbarile bruste ale umiditatii si temperaturii afecteaza sistemul respirator si se rasfrang asupra noastra uscand pielea si mucoasele. Umiditatea propice pentru sanatate se incadreaza intre 60-70% iar temperatura, intre 21-25 grade Celsius. Specialistii au pus aerul conditionat in relatie cu raguseala, iritatia gatului, rinita cronica si faringita.
Una dintre cele mai comune afectiuni cauzate de expunerea la aerul conditionat este durerea de cap. Ai grija ca aerul conditionat sa nu sufle de la distanta mica direct spre tine. Ideal ar fi sa profiti de beneficiile aparatului fara sa faci abuz de el.
Sursa foto
I. C.
InCasa.ro