Foi de placinta
Ingrediente:
500 g. faina
2 lingurite otet
1 lingurita untdelemn
1/2 lingurita sare
200 g. unt
apa rece
Preparare:
Se asaza faina pe planseta, se face o adancitura la mijloc si in ea se pun otet, untdelemn, sare si apa rece, cat sa devina un aluat potrivit de tare. Se framanta bine si se bate de planseta pana se desprinde usor de aceasta. Se acopera apoi cu o cratita calda si se lasa asa o ora. Se intinde pe masa o fata de masa si se presara cu faina. Aluatul se intinde pe planseta, cat mai subtire, se ruleaza usor pe sucitor si se aseaza pe fata de masa. Se intinde in continuare, de jur imprejur, cu mana, pana se subtiaza. Trebuie sa fie cat se poate de subtire. Se taie si i se indeparteaza marginea care ramane mai groasa si se lasa foaia sa se zvante.
Se foloseste la placinte si strudele.
Pentru placinte, aluatul se taie in foi de marimea tavii in care se va coace. Se asaza jumatate din foi, unse cu unt, se pune umplutura iar deasupra se asaza celelalte foi unse tot cu unt. Deasupra placintei se pune o foaie mai frumoasa. Se coace la foc potrivit.