Proiectati singuri casa la care visati
Crearea unui loc special, in care sa va simtiti confortabil si relaxati este dorinta multora dintre dumneavoastra. Designul sau amenajarea locuintei este un proces care ar trebui sa inceapa in mintea dvs., cu mult inainte de a demara activitatea practica propriu-zisa, fiecare individ avand o viziune si o perceptie proprie asupra felului in care ar trebui sa arate locuinta personala.
Asigurati-va ca ati cercetat suficient piata
Primul pas in procesul de amenajare il constituie intelegerea exacta a nevoilor personale si a directiei pe care vreti sa o urmati. In acest sens este recomandat sa consultati cataloagele firmelor de design, sa vizualizati cat mai multe modele existente pe piata si sa notati acele caracteristici pe care le considerati potrivite gusturilor dvs.
Creati propria schita si verificati-i fezabilitatea alaturi de un expert
Planul sau schita de design reprezinta un pas important in asigurarea unei amenajari reusite. Daca sunteti arhitect sau inginer lucrurile sunt simple: puteti verifica singuri fezabilitatea acestuia din punct de vedere tehnic si al amanuntelor care tin de partea decorativa si numai atunci cand puneti cap la cap toate piesele puteti apela la parerea unui expert in design. Daca nu aveti o pregatire in domeniu nu trebuie sa fiti dezarmati, ci sa va folositi creativitatea si bunul simt, lasand partea tehnica si finalizarea planului in slujba unui expert.
Calculati un cost estimativ si alocati un buget
Pentru a putea fi pus in practica un plan de design trebuie sustinut de un buget pe masura. Asigurati-va ca acest buget acopera cheltuielile in totalitatea lor, calculati costurile estimative si alocati o rezerva de bani pentru eventualele modificari de preturi de pe piata.
Maximizati spatiul si planificati eventualele extinderi
Obiectivul principal al oricarui plan pe care il trasati este acela de a maximiza suprafata disponibila, de a crea o atmosfera de lucru si un mediu de locuit potrivit nevoilor dvs. Ceea ce trebuie sa aveti in vedere in aceasta etapa este gandirea spatiului astfel incat el sa poata fi extins ulterior.
Planul de design trebuie sa se potriveasca nevoilor dvs de amenajare interioara
Trebuie aveti in permanenta in vedere faptul ca orice veti face in viitor este strans legat de constructia pe care o ganditi in prezent. Planul de design trebuie sa aloce o destinatie spatiului utilizabil, in functie de nevoile pe care le aveti. In unele cazuri, oamenii prefera un living mai spatios decat standardul, in timp ce altii prefera sa aiba mai mult spatiu de lucru. Este important ca inainte de a incepe constructia propriu-zisa sa aveti o viziune a ceea ce veti face cu interioarele.
Acordati prioritate luminii si incalzirii centrale
Designul casei dvs trebuie sa tina cont de efectele pe care lumina naturala le creeaza in interior si de sistemul de incalzire. Orientarea locuintei si pozitionarea ferestrelor definesc acesti factori. Asigurati-va ca locuinta este asezata astfel incat sa permita luminii naturale sa patrunda in interior pe tot timpul zilei.
Designul interior este punctul in care aspectul tehnic se intersecteaza cu cel estetic, in scopul de a trasforma un spatiu dat intr-o locuinta confortabila si functionala. Echilibrul dintre cele doua aspecte este o necesitate si poate fi obtinut numai atunci cand gusturile personale sunt integrate unei forme practice si comode.