Tinctura de arnica
Principiile sale active, care stimuleaza imunitatea, sunt inrudite cu cele ale echinaceei, insa are cateva calitati care o individualizeaza si care o fac un ajutor nepretuit pe perioada sezonului rece. In primul rand, arnica stimuleaza imunitatea nespecifica la nivelul gatului si al cailor respiratorii superioare, protejandu-le de infectii si fiind ideala pentru cei care sunt mai mereu ragusiti, au amigdalita cronica, faringita, sinuzita etc.
Folosita extern, ea imbunatateste circulatia, incalzeste extremitatile si creeaza o stare de confort fizic, fiind excelenta pentru persoanele sensibile la frig (frigul fiind unul din principalii dusmani ai imunitatii corpului). Nu in ultimul rand, ea este un ajutor pretios atunci cand boala s-a instalat, intrucat elimina senzatiile de slabiciune si ameteala, tonifica inima (care este solicitata mai ales in bolile cu febra puternica) si regleaza, prin mecanisme inca nedescoperite, temperatura corpului. Marele Goethe adora aceasta planta, deoarece ii salvase viata atunci cand o infectie respiratorie, cu febra foarte puternica, nu cedase la nici un alt remediu.
Arnica se poate administra atat pe cale interna cat si externa.
Intern: se iau intre 30-40 de picaturi de tinctura de trei ori pe zi, diluate in apa si pe stomacul gol, vreme de 30 de zile, pentru o cura de care amplifica imunitatea. Atunci cand boala s-a instalat, se pot lua 4, maxim 5 doze pe zi de catre adulti. La copiii sub 7 ani aceasta planta nu va fi administrata decat sub stricta supraveghere medicala, cei peste aceasta varsta putand lua in jur de 5-10 picaturi de trei ori pe zi.
Extern: In tratamentul infectiilor gatului se face gargara cu arnica, compozitia fiind astfel: 1-2 lingurite de tinctura la jumatate de pahar de apa, dar cu atentie, pentru a nu se inghiti preparatul. Persoanele care au circulatia periferica deficitara, fiind foarte sensibile la frig, vor face inainte si dupa expunerea la frig frictionari energice ale membrelor si toracelui cu aceasta tinctura, dupa care vor aplica o pelicula subtire dintr-un unguent natural (de musetel) pe locurile frictionate.