Trasaturile caselor universale
Ce face o casa sa fie universala? Este foarte simplu. Toti pot folosi design-ul universal. Nu conteaza daca esti tanar sau batran, poti fi inalt sau scund, sanatos sau bolnav, poti avea disabilitati sau poti fi un atlet de succes. Datorita caselor universale, oamenii care sunt diferiti se pot bucura de aceeasi casa, care va fi acolo si peste 30 de ani cand nevoile locuitorilor sai vor fi altele.
Cateva dintre trasaturile cele mai intalnite la casele universale sunt:
*lipsa scarilor la intrare. Nimeni nu are nevoie sa foloseasca scari pentru a intra intr-o casa universala, sau in incaperile principale ale casei.
*un livig universal, care sa contina un loc de mancare, o baie si un loc de dormit, toate acestea fara bariere multe intre ele.
*usi mari la intrare. Usile care au largimea intre 81 si 91 cm permit scaunelor cu rotile sa treaca. Acestea usureaza mutarea lucrurilor mari inauntrul si in afara casei.
*holuri largi. Holurile ar trebui sa aiba o largime intre 91 si 105 cm, in felul acesta toti si toate putandu-se misca mult mai usor din camera in camera.
*extra spatiu pe podea. In felul acesta nu va veti mai impiedica foarte des iar cei in scaune cu rotile vor avea mai mult spatiu sa se intoarca.
Unele trasaturi ale caselor universale au sensul lor. O data instalate in casa dumneavoastra, va veti intreba cum ati trait atata timp fara ele. De exemplu:
-podele si cazi cu suprafete care sa nu fie alunecoase, pe care sa poata sta oricine in picioare. Acestea nu sunt numai pentru persoanele plapande. Acelasi lucru este valabil si pentru balustradele scarilor si barile din bai.
-pragurile ca sunt la acelasi nivel cu podeaua usureaza trecerea unui scaun cu rotile. De asemenea ii impiedica pe altii sa alunece.
-o buna iluminare ajuta oamenii cu o vedere mai slaba. Si ii ajuta pe toti ceilalti sa vada mai bine.
-manerele usilor puse la nivelul mainilor si intrerupatoarele care regleaza intensitatea luminii sunt foarte bune pentru oamenii cu forta scazuta in maini. Incercati sa folositi aceste mecanisme cand sunteti cu bratele pline de bagaje si nu va veti mai intoarce niciodata la intrerupatoarele standard.
Design-ul universal iti ofera o infatisare draguta a casei, de care te poti bucura acum. Te ajuta de asemenea sa iti faci planuri pentru viitor. Luati dulapurile de exemplu. Cand construiti un dulap, adaugati si cateva bari sau rafturi adaptabile. Mai tarziu, le puteti folosi pentru a pune umerasele din ce in ce mai sus, aceasta mica investitie ajutand un dulap sa creasca o data cu un copil. Acest mod de planificare va poate ajuta ca fiecare parte a casei dumneavoastra sa se poata adapta nevoilor dumneavoastra de schimbare.
Poate ca la momentul la care hotarati sa va casatoriti, casa universala este ultima problema care va preocupa pentru ca oricum considerati ca aceasta casa va fi doar una dintre locuintele in care veti sta in viitor .
De ce sa nu ganditi in perspectiva ? De ce sa nu va alegeti de la bun inceput o locuinta care sa va satisfaca simtul estetic si comfortul si care, in acelasi timp sa fie adaptata la schimbarile nevoilor dumneavoastra , schimbari inerente odata cu trecerea anilor. Desi pare greu de crezut statisticile nu mint : exista foarte putine persoane care sa nu fi suferit in decursul vietii cel putin un accident care pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp le-a influentat viata de zi cu zi.
www.incasa.ro
25 aprilie 2007
Nicoleta Oprea