Vintage nu inseamna second hand
In ultima perioada se vorbeste tot mai des si mai mult despre moda vintage: sunt organizate expozitii, targuri, manifestari la care accesoriile, vestimentatia, bijuteriile, obiectele prezentate - expuse sunt in stil vintage. Chiar si in materie de lenjerie intima putem vorbi despre o tendinta vintage. Ce inseamna, de fapt, vintage si cati dintre romanii care rostesc acest termen importat, cunosc insemnatatea lui? Probabil ca din ce in ce mai multi, tinand cont de raspandirea rapida a modei vintage, insa confuziile sunt facute chiar de cei care se considera "experti" in moda.
La origini, termenul vintage este un termen acociat vinurilor, desemnand productia provenita din recolta unui anumit an. Vinaria Port, de exemplu, si-a declarat vinurile vintage ca fiind acelea produse in anul in care a avut cea mai buna recolta. Prin urmare, vinurile vintage sunt vinuri de calitate si nu sunt neaparat vinuri vechi. Insa, de obicei, cele mai bune podgorii au fost inregistrate in trecut, iar vinurile de calitate superioara sunt cele vechi, astfel ca termenul vintage a fost asociat treptat cu vinurile vechi.
De cativa ani, termenul a fost adoptat si adaptat de unele domenii precum: arta, moda vestimentara, mobila, design interior si multe altele, astfel incat a ajuns o "industrie" de sine statatoare. Vintage nu inseamna, in niciun caz, second-hand, asa cum foarte multi sunt tentati sa creada. Confuzia provine de la intelegerea gresita a termenului. Da, vintage inseamna vechi, insa vintage inseamna, in acelasi timp, si calitate. Asadar, diferenta dintre magazinele second hand si cele vintage este sau ar trebui sa fie facuta de valorea lucrului vechi. Cei care se ocupa de comertul cu obiecte vintage sunt colectionari si nu vanzatori de lucruri purtate sau folosite. Ei selecteaza si apreciaza lucrurile vechi, de calitate superioara: un taior Chanel din anii 40, un scaun Bertoia din anii 50, obiecte de mobilier din epoca Victoriana etc. Ceea ce presupune ca obiectele vintage nu sunt deloc ieftine - asa cum majoritatea romanilor sunt tentati sa creada, acesta fiind o alta conceptie gresita legata de moda vintage.
In materie de design interior, vintage este asociat stilului Shabby sic si presupune folosirea pieselor valoroase vechi sau noi (dar care par uzate) si a finisajelor antichizate, intr-o schema de culori neutre si nuante pastelate (bleu, roz, vernal etc.). Obiectele vintage: rame de fotografii, vesela, tesaturi, picture in ulei etc. sunt caracterizate de calitate si simplitate. Pentru a crea o atmosfera boema, care pastreaza aparenta unui timp din trecut, este recomandat sa intretineti o dezordine studiata. Decorul shabby sic presupunea utilizarea aproape excesiva a albului (pentru mobila, finisaje, accesorii), insa, pentru evitarea monotoniei, este recomandat sa interveniti in decor cu o alta culoare, din gama celor pastelate.
Corina Dovinca
InCasa.ro