Zacusca de fasole
Ingrediente:
2 kg de ceapa
1,5 kg de gogosari
2 kg de rosii
700 g de morcov
1 kg de fasole boabe
1 kg ulei
foi dafin
piper
sare
Preparare:
Fasolea se pune la fiert pana da in primul clocot, dupa care se schimba apa. Se da si in al doilea clocot, se schimba apa iar si se adauga morcovul ras pe razatoarea mare. Se mai lasa sa mai dea un clocot (fasolea nu trebuie sa fie fiarta foarte tare). Zeama se scurge cat se poate de bine si se pastreaza pentru mai tarziu.
Intr-o oala mai mare (cam 10 kg pt cantitatile de mai sus) se pune uleiul la incins. Ceapa se taie solzi si se pune la calit. Gogosasrii se taie solzi, dupa ce au fost spalati si curatati, si se pun la calit. Dupa ce se moaie se adauga rosiile taiale marunt (sau date pe razaroarea mare ca sa nu intre si coaja). Se lasa sa fiarba 30 min la foc mic in zeama lor dupa care se adauga compozitia de la pasul 1 (fasolea fiarta cu morcovul fara zeama. Se asezoneaza cu maxim 5 foi de dafin, sare si piper.
Trebuie sa fiarba pana scade si se ridica uleiul deasupra. Dupa aceea se pune in borcane fierbinte, se leaga bine borcanele cu celofan si se pun in paturi imediat. Se mai fierb sub paturi (invelite bine) si se sterilizeaza. Puteti scoate borcanele cand sunt deja racite. Se verifica daca sunt sterilizate (sa stea celofanul intins bine si uleiul deasupra). Daca a intrat aer, le consumati imediat sau le schimbati celofanul si le mai bagati la cuptor.