Zacusca de vinete
Ingrediente:
5 kg vinete (chiar si mai mult de 5kg)
5 kg ardei grasi sau gogosari rosii
1,5 kg ceapa
1,5 l bulion
1,5 l ulei
sare dupa gust
ardei iute dupa gust
Preparare:
Se coc vinetele, se curata si se lasa la scurs. Se coc ardeii grasi si se curata (la fel se procedeaza si cu gogosarii rosii). Ceapa se curata, se taie julien si se pune din ulei, initial 250 ml, si putina apa sa se caleasca, pana se inmoaie si devine transparenta. Cand vinetele, ardeii sau gogosarii si ceapa sunt coapte si racite, se dau prin masina de tocat (cu gauri mai mici). Ca sa poti da ceapa prin masina de tocat, o pui sa se scurga in strecuratoare si uleiul care curge se pune ulterior la zacusca.Intr-un vas mai mare se amesteca vinetele, ardeii, bulionul, uleiul (si cel scurs dupa ceapa inainte de tocarea acestea)+ sare dupa gust si ardei iute bucati, dupa gust. Din ulei se pastreaza 1/4 l pentru pus deasupra la urma. Dupa ce le-ai amestecat pe toate, se pun pe foc la fiert (cu o tabla pe ochi ca sa nu se prinda). Dupa ce incepe sa clocoteasca, se mai lasa sa fiarba aproape o ora. Se amesteca compozitia in continuu, pentru ca sa nu sara. Cand e fiarta, se pune in borcane si sfertul de litru de ulei ramas, se incinge intr-un ibric si se pune cate o lingura sau 2 deasupra pe zacusca (cat sa acopere suprafata), asta pt. siguranta pastrarii. Se capseaza, se leaga si se pune in ziare.