Pregatirea casei pentru primavara

egrasieIarna aduce cu ea furtuni, multa zapada si ger, ceea ce poate face daune serioase casei noastre. Cine le repara numaidecat poate economisi multi bani in timp. O serie de mici reparatii pot fi facute cu putina indemanare chiar de dvs. este posibil sa nu fie mare lucru: o tigla sarita de la locul ei, o zona subreda pe marginea hornului, o mica fisura in fatada, chiar langa pervazul ferestrei. Exista insa si aspectul mai putin placut: materialul izolator exterior imbibat in apa, grinzi putrezite, un horn infundat, vopsea sarita pe portiuni mari ale zidului. Reteta impotriva acestor necazuri este controlul si verificarea regulata a casei. Trebuie sa ne gandim intotdeauna la urmatoarele puncte cheie:

Fatada
Verficati fisurile din fatada care s-au format din cauza gerului. In partile superioare ale peretelui veti avea nevoie de o scara stabila sau poate chiar de o platforma pentru a repara peretele.

Este foarte important sa astupati temeinic fiecare fisura in parte, deoarece odata ce intra apa de la ploaie sau de la zapada si ingheata, volumul apei creste, iar fisura se mareste tot mai mult.

Acoperisul
In cazul unui acoperis inclinat trebuie sa aveti in vedere urmatoarele: Cad tigle? Nu stau asezate asa cum ar trebui? Exista tigle care prezinta crapaturi sau care sunt umflate pe alocuri? Dupa ce fixati bine scara sau platforma inlocuiti-le pe toate cu unele noi. Acestea trebuie sa se potriveasca perfect in locurile unde exista probleme, altfel pot fi indepartate sau miscate de vant. Muschiul nu dauneaza materialului din care sunt facute tiglele, dar acesta poate impiedica scurgerea apei de pe acoperis. Acesta poate fi indepartat cel mai usoar cu o sipca.

In cazul acoperisurilor plate punctul cel mai critic este acumularea apei. Aceasta trebuie scoasa numaidecat, iar colturile suprafetei bine verificate. Este posibil ca parti ale stratului de bitum sa se fi dezlipi, iar atunci aceasta problema trebuie imediat remediata.

Hornul
Verificati, chiar si cu ajutorul unui binoclu, daca nu exista fisuri. Partile care fac legatura intre acoperis si horn trebuie atent observate, iar in cazul in care exista daune grave acestea trebuie reparate de catre un specialist, deoarece umezeala poate patrunde pana in izolatia termica a acoperisului, ceea ce poate aduce consecinte serioase.

De foarte multe ori se omite verificarea hornului si curatarea lui atunci cand o facem in cazul centralei. Pe peretele interior al acestuia se poate forma condens, iar la iesirea hornului pete maro. Pe o durata lunga de timp acestea dauneaza stabilitatii acestuia, deoarece apa impreuna cu gazele care ies formeaza un acid care "mananca" caramida.

Streasina
Indepartati plantele care cresc in interiorul streasinilor. Pentru a va usura munca exista solutii speciale care impiedica sau incetinesc dezvoltarea acestora. Verificati daca nu exista fisuri (in special in cazul materialelor din plastic) sau locuri ruginite, deoarece acestea se subtiaza si se deterioreaza in timp. Streasinile stricate trebuie inlocuite cu unele noi, altfel exista pericolul ca fatada casei sa aiba de suferit. Apa de ploaie se prelinge pe pereti, lasa urme si ii umezeste.

Vi se intampla sa aveti picioarele reci iarna? Sa se miste flacara lumanarilor aromate atunci cand este vant puternic? Izolati bine usile cu o banda speciala, izolatoare, care sa nu permita aerului rece sa intre in locuinta. Acelasi lucru este valabil si in cazul ferestrelor.

acoperisPivnita
Verificati peretii interiori si cautati cu atentie locurile umede si fisurile. Mirosurile intepatoare pot reprezenta un indiciu al mucegaiului. In primul rand trebuie clarificat despre ce tip de umezeala este vorba, de unde vine aceasta. Este posibil ca apa sa vina din exterior, ceea ce inseamna ca izolatia are probleme sau este posibil ca aceasta sa provina din fundatie. Masurile pot fi luate doar dupa ce este depistata cauza. 

Balconul
In ce stare se afla podeaua? Este umflata, are fisuri? Cele care suna a gol inseamna ca s-au dezlipit sau ca nu mai stau prinse in mortar si se pot rupe foarte usor. Daca a patruns apa de ploaie in fisuri, aceasta poate intra cu timpul in beton, iar fierul-beton poate rugini. Pe termen lung acest lucru dauneaza stabilitatii constructiei. In functie de vechimea pardoselei va putei decide sa inlocuiti portiunile deteriorate sau sa o schimbati cu totul. In cazul in care optati pentru cea de-a doua varianta, inainte ca pardoseala sa fie fixata, luati in considerare drenajul suprafetei. Verificati de asemenea si balustrada, este posibil ca aceasta sa nu mai stea bine fixata. In cazul celor din lemn trebuie sa fim atenti la baza. Lemnul poate fi putrezit sub vopsea!

Foto: bnbfinder.com ; baulinks.com ; gutefrage.net

InCasa.ro