Principii de baza Vastu. Directiile

vastuPornind de la ideea ca va aflati la inceput de drum si doriti sa va construiti o casa, trebuie sa cunoasteti cateva "amanunte" care va vor ajuta atat in alegerea designului locuintei, cat si in crearea unui spatiu ideal de relaxare. Desigur ca lucrurile pot fi ajustate si in cazul in care ati achizitionat deja o casa. Ne vom ocupa, in cele de urmeaza, de amplasarea locuintei si a diferitelor componente ale acesteia conform principiilor Vastu.

Planul architectural joaca un rol esential in Vastu. Planurile in forma de patrulater, dreptunghi sau careu sunt considerate a fi benefice din toate punctele de vedere; cele in forma de triunghi sunt, insa, nefavorabile si pot atrage energii negative. De asemenea, un plan mare aduce prosperitate, cu conditia sa nu contina clivaje (despicaturi, crapaturi) sau sparturi. Nu este indicat sa introduceti un plan limitat, ingust intre doua planuri mari. Este recomandat ca lungimea planului sa se intinda mai mult pe directia est-vest, decat inspre nord-sud.

Spatiul
Daca locuinta dvs are mai mult spatiu liber in sud decat in nord, acest lucru poate atrage dupa sine distrugere si prabusire. Mai mult spatiu deschis in partea estica decat in partea vestica este favorabil; iar principiul ramane valabil si in cazul in care spatiul este mai deschis in partea nordica, decat in cea sudica. Spatiul deschis trebuie mentinut si de jur imprejurul cladirii locuintei.

Lucrurile masive/grele
Acestea trebuie amplasate in coltul din partea sud-vestica a locuitei sau a fiecarei camere in parte. Corpurile de iluminat trebuie sa se afle in partea de nord, nord-est sau nord vest, iar TV-ul radioul sau celelalte dispozitive de relaxare (dvd, combina muzicala, statie, home cinema etc.) trebuie amplasate in coltul dinspre sud-vest.

Directia de somn
Un somn bun va fi garantat daca patul este orientat astfel incat sa dormiti cu capul in sud sau in est; nu dormiti niciodata cu picioarele in aceste directii.

Sursele de apa
Bazinele, chiuvetele, rezervoarele sau orice alt recipient prin care locuinta este alimentata cu apa trebuie asezata in directia sud-vest, niciodata in coltul din partea nord-estica a cladirii sau a incaperii. Fluxul de apa provenit din directia nord-estica, nord-vestica sau nordica poate cauza probleme.

Camerele
Templul sau camera de rugaciune, asa numita pooja, intalnita in toate locuintele hinduse trebuie sa se afle in coltul dinspre nord-est sau in apropierea acestuia. Este recomandat ca bucataria sa fie amplasata in coltul din partea sud estica a cladirii, pentru a beneficia de maximum de energie pozitiva. Camera de oaspeti trebuie asezata pe directia nord, nord-vest, la fel ca si baia.

Usile
Ar trebui sa existe o singura intrare principala in casa, care sa fie impodobita cu simboluri benefice. Daca totusi cladirea impune mai mult de o usa, aveti grija ca cele doua intrari sa nu se fie simetric opuse. Toate ferestrele si toate usile trebuie sa aiba aceeasi inaltime, marginile de sus aflandu-se pe aceeasi linie. Evitati sa plasati o usa deasupra altei usi, principiu ce nu se aplica la casele cu mai multe etaje. In cazul acestora usa de deasupra trebuie sa fie ceva mai scurta decat cea de la etajul inferior.

In vederea construirii principalei usi se foloseste urmatoarea masuratoare: peretele pe care va fi amplasata usa se imparte in noua parti egale (pe lungime), se numara cinci parti de la dreapta la stanga si alte trei de la stanga la dreapta, usa urmanad a fi construita in bucata dintre aceste parti inegale, adica a sasea.

Decoruri
Tablourile sau imaginile reprezentand scene de razboi sau batalii, statuete ale demonilor, obiecte care redau porci, leoparzi, tigrii, porumbei, sacali, serpi, vulturi, bufnite, soimi, ciori sau cocori sunt neavenite.

Photo: vastudc.com

Corina Dovinca
InCasa.ro